Vivian van der Kuil

Feminien versus Masculien

Vivian van der Kuil is advocaat-partner bij Ten Holter Noordam Advocaten in Rotterdam, gespecialiseerd in de maritieme praktijk. Met focus op scheepsbouwcontracten, aanvaringskwesties en logistiek, biedt zij juridische bijstand aan diverse cliënten. Haar passie ligt vooral in de ongevallenpraktijk, waar zij zich bezighoudt met schadeafwikkeling en aansprakelijkheid voor bedrijven in de logistieke, haven- en maritieme sector.

Op de arbeidsmarkt is gendergelijkheid nog ver te zoeken. Hoewel we ons best doen, is verandering nog steeds hoognodig," stelt Vivian van der Kuil. Dit interview met Van der Kuil belicht de uitdagingen rond topvrouwen en ingesleten rolpatronen. Voor haar gaat het niet alleen om aantallen en streefgetallen, maar vooral om gelijke mogelijkheden en kansen voor iedereen. 

Van der Kuil staat voor gelijke kansen, ongeacht geslacht, afkomst of voorkeuren. Ze is vastbesloten om belemmeringen op elk gebied te doorbreken. Als 48-jarige advocate is ze niet iemand die voorschrijft hoe het moet en iedereen veroordeelt die het anders ziet. Nee, ze wil er alleen voor zorgen dat we in deze maatschappij dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen. “Maar ik ben allesbehalve een old school feministe,” voegt ze toe. “Er moet alleen nog veel gebeuren. Feiten laten zien dat we in Nederland veel werk aan de winkel hebben als het gaat om de verdeling van man en vrouw in hoge functies.”

Verschil vroeger en nu?

“Mijn ouders hebben mij ‘genderneutraal’ opgevoed in de jaren ’70, iets wat ik pas jaren later besefte. Als jong meisje voelde ik geen belemmeringen, geen typische mannen- of vrouwenberoepen. Ik leerde dat je alles zou moeten kunnen worden zonder je beperkt te voelen. Dit streven heeft mijn carrière bepaald. Niet alleen gender, maar ook afkomst, levensvisie en overtuigingen mogen geen belemmering vormen. Ik geloof dat er geen grenzen mogen zijn voor wat je kunt bereiken.”

Zou je eens kunnen delen wat je achtergrond is? 

"Op mijn 18e ging ik bij de marine. Het was voor mij vanzelfsprekend dat ik als vrouw voor deze carrière koos. Ik dacht dat ik net zo goed commandant van een fregat kon worden als een man. Binnen de marine ondervond ik echter beperkingen. Zo wilde een kapitein niet met een vrouwelijke collega werken. Dat botste met mijn overtuigingen. Ik besloot rechterlijk ambtenaar te worden. In 2012 werd ik advocaat, na eerst als rechter werkzaam te zijn geweest. Het is een ongebruikelijke route, maar ik genoot van de dynamiek van de maritieme praktijk. Mijn loopbaan is altijd verbonden geweest met een redelijk mannelijke branche, waar het old boys netwerk nog steeds aanwezig is. Helaas zie ik nog steeds situaties waarin de man-vrouwverhouding niet helemaal goed samenvalt."

Wat heb je in de praktijk geleerd?

Na 30 jaar heb ik geleerd dat de weg naar gendergelijkheid en diversiteit lang is en traag gaat. Daar waar vroeger de overtuigingen binnenskamers bijvoorbeeld erg conservatief waren, ondanks de externe façade van progressiviteit, zien we nu steeds meer interne bedrijfsveranderingen. Hoe hard je ook je best doet en blijft herhalen hoe belangrijk het is om als bedrijf inclusief te zijn, soms verandert er niets. Daarom heb ik een aantal jaren geleden besloten om mij over dit onderwerp uit te spreken."

Kun je aangeven hoe je dit in de praktijk hebt gebracht?

“Als bestuurslid van WISTA (Women's International Shipping & Trading Association) zet ik me in voor vrouwen in onze industrie. WISTA is een internationaal netwerk dat een tegenwicht biedt aan het ‘old boys network’ in de maritieme sector. We proberen zichtbaar te maken hoeveel vrouwen er in de industrie werken en welke belangrijke bijdragen zij leveren. Zolang deze mechanismen niet worden erkend en aangepakt, zal maatschappelijke ongelijkheid blijven bestaan.”

Wat is je einddoel?
“In een inclusieve samenleving telt iedereen mee, ongeacht sekse, kleur, handicap of opleiding. Gelukkig gaat het gesprek nu niet alleen meer over de balans tussen werk en gezin, maar ook over inhoudelijke zaken. Ik erger me soms aan mensen die blijven benadrukken hoe moeilijk het is om als vrouw carrière te maken en tegelijkertijd je leven in balans te houden. Dat helpt niet. Het is belangrijker om te focussen op wat we kunnen en elkaar positief vooruit te helpen.”

Zoeken binnen VNAB