Saskia Rosmalen

Onbeperkt ondernemend

‘We zijn niet allemaal gelijk maar wel gelijkwaardig’ 

Twee miljoen Nederlanders hebben een beperking en voor hen is het vaak moeilijk om volledig deel te nemen aan de samenleving. Hun capaciteiten worden vaak onderschat, terwijl zij net als iedereen recht hebben op een plek waar ze onbeperkt kunnen meedoen. “Zo drempelloos is onze maatschappij nog niet," stelt Saskia Rosmalen. Met haar bedrijf Onbeperkt aan de Slag (OADS) streeft ze naar een inclusieve maatschappij.  

Kun je meer vertellen over het doel van je bedrijf? 

“Onbeperkt aan de Slag streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waarin iedereen die kan en wil werken een eerlijke kans krijgt. Om dit te bereiken ondersteunen we zowel getalenteerde en gemotiveerde werkzoekenden met een arbeidsbeperking als werkgevers die een positieve impact willen maken,” aldus een bevlogen Saskia Rosmalen. 

Hoe zag je carrière eruit voordat je Onbeperkt aan de Slag startte? 

“Ik werkte in het zakelijke bedrijfsleven als account executive bij Capgemini. Later werd ik directeur van een uitzendbureau, vooral gericht op de logistiek. Toen dat uitzendbureau werd verkocht, kreeg ik de kans om iets te doen in het actieplan jeugdwerkloosheid in Rotterdam Rijnmond. Dat was tijdens de crisis, in 2008-2009. We ontwikkelden een aanpak die uitging van de jongeren zelf en de werkgever waar die jongere terecht zou komen. We werden daarna benaderd om ons in te zetten voor mensen met een arbeidsbeperking. In eerste instantie twijfelde ik, want ik had geen ervaring met deze doelgroep. Maar mijn partner zei: ‘we gaan het doen.’ Zo zijn we schoorvoetend gestart. Ons eerste platform heette 'Wij zijn de oplossing.' Werkzoekenden met een handicap, arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem konden zich daar aanmelden om hulp te krijgen bij het vinden of behouden van een baan. 

Toen we dat platform hadden opgezet, wilden een groep werkgevers met ons een pilot starten. Die pilot noemden we 'Onbeperkt aan de Slag'. Hij begon eind 2013 en liep het hele jaar 2014. We waren allemaal erg enthousiast over de resultaten. 

Op 1 mei 2015 zijn we daarom officieel begonnen met ons bedrijf Onbeperkt aan de Slag. Het is geen stichting of goed doel, maar een social enterprise.”  

 

Dat was het begin, hoe gaat het nu? 

“We kregen al snel de eerste 150 aanmeldingen binnen. Toen wisten we: ‘Dit gaat lopen, en dat blijkt." We krijgen veel erkenning en werken landelijk samen met gerenommeerde bedrijven. Ook zijn we in de afgelopen jaren flink gegroeid. Ons bedrijf telt inmiddels 18 medewerkers, die zelf ook een beperking hebben.”  

Wat is de werkwijze?  

“Onderzoek toont aan dat bedrijven en instanties met een inclusief werknemersbestand hoger scoren op het gebied van medewerker- en klanttevredenheid. Met trainingen en cursussen helpen wij bedrijven van hun werknemersbestand een eerlijke afspiegeling van de samenleving te maken. Dit doen we door onze database van meer dan 10.000 getalenteerde en gemotiveerde werkzoekenden met een beperking in te zetten. We organiseren voor hen meet & greets, waar inmiddels bedrijven als Rabobank, DNB, ING, ABN Amro, Vodafone-Ziggo aan meedoen. Dit zijn informele ontmoetingen die vaak zorgen voor de mooiste en beste matches. Daarnaast geven we landelijke trainingen, ondersteunen we mensen die voor zichzelf willen starten en coachen we.” 

Hoe zie je de toekomst? 

"Er gaat momenteel nog steeds veel talent verloren; hoogopgeleiden met autisme, mensen met een spierziekte, audiovisuele beperkingen of een chronische of fysieke beperking en ga zo maar door. Veel te veel mensen staan aan de zijlijn. Ons doel is om het verschil te maken. Te werken aan een inclusieve arbeidsmarkt, waardoor wij als bedrijf als het ware overbodig zouden zijn. Gelukkig kunnen we trots zijn op wat we hebben bereikt, maar we zijn er nog lang niet. We blijven ons dus inzetten om de kloof tussen werkgevers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking te verkleinen. Want ik ben ervan overtuigd dat inclusie niet alleen de juiste keuze is, maar ook enorm waardevol voor bedrijven en de samenleving als geheel." 

Zoeken binnen VNAB