De oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen zetten het Europese energiedebat op scherp. Een versnelde realisatie van een koolstofarme maatschappij was nog nooit zo relevant. En toch is er een belangrijk onevenwicht tussen de hoge Europese ambities enerzijds en de mankracht, materialen en voorraden anderzijds. Een uitdaging ook voor verzekeraars. VNAB Visie in gesprek met Maarten Mulder over dit interessante onderwerp en de toekomstverwachtingen.
De uitdagingen
In 2030 moet wind op zee de belangrijkste bron van elektriciteit zijn. Nederland wil van 2,5 GWh naar meer dan 20 GWh offshore wind. Daar ligt een uitdaging, want het wordt niet makkelijk om deze hoeveelheid groene elektriciteit flexibel in te passen in het Nederlandse elektriciteitsnetwerk.
Stukje historie
Eerst natuurlijk een stukje historie, want wie is Maarten Mulder? Maarten Mulder is werkzaam bij Praeventus, een onafhankelijke MGA (Managing General Agent) die werkt met capaciteit van een select panel van verzekeraars uit de internationale verzekeringsmarkt en syndicaten bij Lloyd’s of London. Na zijn studie werktuigbouw aan de TU Delft kwam Mulder via een omweg in 2000 de verzekeringsbranche in. Daar werkte hij onder andere bij Marsh, ACE en Delta Lloyd, voornamelijk in de technische verzekeringen. In 2021 besloot hij samen met drie partners voor zichzelf te gaan werken. Hun bedrijf Praeventus, wat letterlijk ‘voor de wind’ betekent, focust zich alleen maar op offshore windenergie. De VNAB is hem welbekend. Drie jaren was hij lid van de Technische commissie Engineering. In 2014 gaf hij in de VNAB Visie zijn eerste interview over offshore energie. In dat gesprek legde hij uit dat offshore windenergie zich in een groeimarkt bevond. Maar dat het allemaal in zo’n stroomversnelling zou gaan, kon hij destijds niet voorspellen. De ontwikkelingen zijn booming. Juist nu door alle politieke ontwikkelingen gaat alles nog sneller. Maar is dat wel een goed teken? Mulder plaatst in dit gesprek wat kanttekeningen. Buiten kijf staat in ieder geval dat het de Nederlandse doelstelling is om in 2050 meer dan 70 GWh offshore windcapaciteit gerealiseerd te hebben voor elektriciteits- en waterstofproductie. Een flinke toename als we ons realiseren dat we in 2023 pas op een jaarlijkse productie van 4,5 GWh zitten.